Ga naar de inhoud

Een goede snorkel set is het begin van elk leuk onderwateravontuur 

Een snorkel set vinden is niet zo moeilijk: je kan deze kopen in de supermarkt, in een souvenirshop aan het strand, online, sportwinkel en in duikshops. Maar hoe ben je zeker dat je het juiste én veilige materiaal hebt aangeschaft? Hieronder vind je de antwoorden. 

Waaruit bestaat een goede snorkel set? 

Een veilig duikmasker 

Om onderwater te kunnen zien heb je een duikmasker nodig. Dit is verschillend van een zwembril, bij een zwembril zit je neus buiten de glazen. In een duikmasker zit je neus mee in het masker. Dit is belangrijk omwille van verschillende redenen: 

  1. Druk in het masker gelijkmaken: hoe dieper je in het water gaat hoe hoger de druk wordt. Voorkom een zogenaamd “mask squeze”. 
  1. Het masker klaren: tijdens het duiken of snorkelen ga je wel eens naar onder, het kan voorkomen dat het masker gaat bedampen. Helemaal naar het wateroppervlakte gaan is niet altijd even evident. Vandaar is het belangrijk dat als we het masker laten vollopen het ook weer leeggeblazen kan worden. 
  1. Grote en vooral drukbestendige glazen deze heb je nodig om goed te kunnen zien wat er rondom jouw gebeurd. Daarnaast is de druk om 20m geen 1 bar zoals aan het wateroppervlakte maar 3 bar! 

Kies een masker dat goed past en van een degelijk merk dat gekend staat voor duikmaskers. Je wilt voorkomen dat je glas breekt in het masker. 

Een vrijduikmasker lijkt sterk op een duikmasker, er is een klein verschil, het volume aan lucht is kleiner in het masker aangezien er zo bij het klaren en druk gelijkmaken minder lucht uit de longen gebruikt worden 

Overzicht van betrouwbare duikmaskers 

woman with scuba mask
snorkel

Een snorkel 

Tijdens het snorkelen op je favoriete bestemming waar veel visjes zwemmen wil je graag langer dan één ademteug blijven kijken. Daarvoor hebben we een snorkel. Er bestaan twee soorten snorkels: één met ventiel en eentje zonder. Een snorkel met ventiel maakt het eenvoudiger om deze leeg te blazen, echter is de kans groter dat er een lek ontstaat door het ventiel. Door het materiaal goed te onderhouden zal dit langer meegaan. Een snorkel mag niet te kort zijn, want hierdoor komt er sneller water in langs boven. Het mag ook niet te lang zijn want de lucht verplaatst zich in de snorkel. Als de buis te lang is, dan kan de uitgeademde lucht nooit volledige uit de snorkel en adem je deze weer in.  

Kortom, de juiste snorkel kies je voor comfort en veiligheid.  

Overzicht van goede degelijke snorkels 

De vinnen 

Er zijn veel soortgelijke namen zoals vinnen, palmen, flippers,… De juiste vinnen zorgen ervoor dat je op een vlotte manier door het water glijd. Je hebt harde en zachte vinnen. Bij de harde vinnen moet je veel kracht zetten en kan je ook sneller bewegen. Zachte vinnen zijn meestal sparend voor je rug maar zorgen ervoor dat je geen raket bent onderwater. In het zwembad gebruiken we vinnen waar je direct met je voet in kan, bij het frequent gebruik van deze vinnen zijn neopreensokken aangeraden om blaren te voorkomen en deze zijn ook net iets warmer. Indien het water kouder is gebruik je een neopreen botje, dit botje kan je vastzetten in een buitenwater  vin waarbij de hiel open is.  

Voor het vrijduiken zijn de vinnen langer en meestal lichter door het gebruik van carbon. De vinnen zijn lang om zo weinig mogelijk energie te gebruiken per slag en toch vlot vooruit te gaan. 

Een overzicht van duikvinnen vind je hier. 

vinnen

Waar kan ik veilig materiaal aanschaffen 

Een masker en vinnen kan je beter passen voor een aankoop. Ga naar een duikshop in je buurt of kijk bij onze partner duikcentra. Ze helpen je graag verder met het juiste materiaal te selecteren. Het aankoop van materiaal moet direct juist zijn, het materiaal vervang je namelijk niet elk jaar. Het gaat gemakkelijk 10 jaar mee als je het goed onderhoud.  

⚠Vermijd het kopen van snorkelsets in supermarkten of souvenirshops. Dit duik of snorkelmateriaal is (meestal) niet veilig om effectief onder water te gebruiken, omdat het bedoeld is voor aan de wateroppervlakte. Laat je goed informeren en vraag eventueel hulp bij (ervaren) duikers. 

Kies voor een lokale duikshop: je krijgt er persoonlijk advies naar het juiste materiaal. Bij problemen kan je steeds de nodige service krijgen. Bij onze ledenvoordelen krijg je een overzicht van duikshops waarmee we samenwerken. Is er niet voldoende keuze? Ontdek alle Mares partners over heel de wereld.